Velg din alder

Vi spør om hvor gammel du er for å kunne tilpasse informasjonen vi viser deg best mulig. Her er det ingenting som er hemmelig eller bare for voksne, men av og til kan det være vanskelig å forstå alt.
Beige%20-%20Emoji%20-%20dag

Hvordan synes barn det føles når bror eller søster må på sykehus

Nåe ting skjer direkte som når noen har en bror/søstersom må på sykehuse.Hvordan synes barn det føles

VÅRT SVAR

Hei og takk for at du skriver til oss.
 
Det et viktig spørsmål du stiller. Vi tror at det er mange andre som også lurer på dette.
Når en søster eller bror blir syk og må på sykehuset, er alle reaksjoner normale.
Det er ikke sånn at noen reaksjoner er feil.
 
Eksempler på vanlige reaksjoner som kommer med én gang, er at det kan være vanskelig å tro at det som har skjedd virkelig har skjedd. Kanskje går man rundt og håper at det ikke er sant og later som det ikke har skjedd. Det er en måte å beskytte seg fra det som er vondt, men det virker dessverre ikke i lengden.
 
Noen blir veldig lei seg og triste. Kanskje gråter de masse og kjenner et sug i brystet eller magen eller susing i hodet eller andre ting i kroppen også.

Andre blir kanskje rasende sinte og får lyst til å slå eller ødelegge noe, eller orker ikke å være der hvor de fikk vite om det som hadde skjedd. Da løper de kanskje ut og smeller døra hardt igjen.
 
For noen blir det helt rart og tomt inni dem, og de føler ingenting. De blir kanskje bare stille og sitter og stirrer i veggen. Mange kan oppleve alle disse tingene samtidig eller etter hverandre i full fart. Eller har det helt annerledes.
 
Følelsene kan vare kort eller lenge, og de kan svinge fra å være kjempesterke til nesten å være borte. De kan komme og gå.
 
Hvis den som er kommet på sykehuset ikke har vært snill, men kanskje slått, sagt eller gjort vonde ting på andre måter, kan det være sånn at det dukker opp en følelse av lettelse. Det er også helt normalt og vanlig.
 
Noen barn kan tenke at det som har skjedd er deres skyld. Det er en veldig vond tanke. Sånne tanker er det ekstra viktig at man snakker med noen om. Det er sjelden at barn kan påvirke livet til voksne eller søsken slik at de blir syke, men sånne tanker kan dukke opp likevel. Kanskje skammer man seg og tenker at det er lurt å holde de tankene hemmelig. Det er lurt å snakke med noen man stoler på. Det blir fryktelig ensomt og slitsomt å være alene med sånne tanker og følelser.
 
Mange kjenner bekymring for hva som kommer til skje videre både med den som er syk og med dem selv. Noen har lyst til å reise på besøk, andre ikke. Noen tenker at de aldri kommer til å bli glade igjen, og noen tror det ikke er lov til å være glad når noen er syk.
 
Å ha følelser er en del av det å være menneske. Ingen følelser er unormale eller farlige.
Alle barn er forskjellige, så det vil være mange måter å reagere på, både med én gang og etter hvert. Følelser kan være slitsomme, og det kan være fint å dele dem med noen man stoler på.
 
Håper du kan snakke med noen voksne om det du tenker og føler nå.
 
Vi ønsker deg lykke til og sender gode tanker!