Velg din alder

Vi spør om hvor gammel du er for å kunne tilpasse informasjonen vi viser deg best mulig. Her er det ingenting som er hemmelig eller bare for voksne, men av og til kan det være vanskelig å forstå alt.
I denne episoden fra NRK får du være med hjem til Mathilde og familien hennes og se hvordan de har det.
 
Mammaen til Mathilde har en psykisk sykdom – det de i episoden kaller «tankesykdom». Psykiske sykdommer kan påvirke tanker, følelser og noen ganger hvordan man opplever verden på.

Veldig mange barn i Norge har foreldre som har ulike psykiske sykdommer. Når en i familien er syk, blir barna i den familien «barn som pårørende». Barn som er pårørende trenger voksne som forteller dem hva som skjer og som barna kan snakke med både om sykdommen, men også om hvordan der er å være barn når en forelder blir syk.
 
I noen familier merkes det godt når noen er syke, mens i andre familier ikke så veldig mye. Å ha en psykisk sykdom kan vise seg på mange forskjellige måter. Foreldre med psykiske sykdommer er like glad i barna sine som andre foreldre, men de kan for eksempel ha mindre tid og krefter, slik som mammaen til Mathilde.
 
Mange barn gjør slik som Mathilde, prøver å være ekstra snill og grei mot den forelderen som er syk. Det er fint at barn tenker på andre, men det er alltid de voksne som har ansvaret for barna sine. Barna har ikke ansvaret for de voksne. Barn er barn, og er sinte, blide, sure og har mange forskjellige følelser. Det har barn lov til, og voksne må tåle at barn er barn. Hvis det blir for slitsomt for voksne å tåle det, er det best at de får støtte eller hjelp fra andre voksne. Barn skal ikke trenge å late som de har det bra for de voksne sin skyld.
 
Mathilde får lov til å snakke om hvordan hun har det med Jannicke på Veiledningssenteret. Det er fint for barn å ha noen voksne å snakke med om hvordan de har det når en i familien er syk.
 
Hvis noen i familien din er syk, kan du også få noen å snakke med. Du kan begynne med å ta kontakt med oss her på Pårørendesenteret hvis du vil.
LUKK