Velg din alder

Vi spør om hvor gammel du er for å kunne tilpasse informasjonen vi viser deg best mulig. Her er det ingenting som er hemmelig eller bare for voksne, men av og til kan det være vanskelig å forstå alt.
Beige%20-%20Snakkebobler%20-%20dag

Jeg blir kvalm og kaster opp - hva kan det være og hva kan jeg gjøre?

jeg er en 15 år gammel jente, men jeg mener selv at jeg er moden for alderen min. jeg har et problem som gjør at jeg sliter i det daglige. jeg velger å ikke snakke med foreldrene mine om det fordi moren min overreagerer for alt jeg sier og det er et dårlig tidspunkt å snakke med hun om det. problemet mitt er: Når jeg blir redd, trist, glad, eller får andre veldig sterke følelser, gjelder også når jeg er bekymret, blir jeg veldig kvalm. ofte ender det med at jeg kaster opp. jeg hjelper ikke til. jeg vet ikke hvorfor det skjer eller hva jeg skal gjøre med det. jeg har prøvd andre chattesteder også men har ikke fått noe svar på hva det kan være eller hvordan jeg skal løse det. jeg vil ikke snakke med fastlegen min om det fordi jeg er redd de skal gi beskjed til moren min om hva vi har snakket om. jeg vet at jeg kan snakke med helsestasjonen i området mitt, men jeg har for øyeblikket husarrest, og det er grunne til at jeg tar opp dette nå. jeg er i en situasjon som gjør at jeg ikke kan vente med å få svar fordi jeg må fortelle moren min hva som er i veien. jeg har kastet opp så mye på grunn av denne nervetingen at de jeg bor med ikke legger merke til at jeg kaster opp lenger fordi de er så vandt til det. jeg er god på å takle oppkast men det er ubehagelig å måtte gå fra en situasjon, en diskusjon, takke nei til å møte folk og avlyse planer fordi jeg ikke takler det og ender med å kaste opp. jeg vet dette ble en lang mlding men håper på raskt svar :) 

VÅRT SVAR

Hei og takk for at du skriver til oss!

Det høres skikkelig slitsomt ut å ha det slik om du har det nå og det er bra at du søker hjelp slik at vi kan prøve å gi deg noen innspill, som kanskje gjør at du kan få det litt bedre.

Når det gjelder kvalme og oppkast kan det ha ulike årsaker og det er nok lurt at du finner en måte å snakke med en voksen om det på, slik at dere sammen kan finne ut av hvordan du kan få hjelp med dette videre, slik at kvalme/oppkast ikke får hindre deg i de tingene du ønsker å gjøre.

Det kan være fysiske årsaker til kvalmen som blir aktivert når du har sterke følelser og det igjen kan gjøre deg ekstra oppmerksom og skape bekymring/redsel for å bli kvalm eller kaste opp. Det kan også være mer følelsesmessige årsaker til kvalmen. Da kan det være godt å få noen å snakke med for å finne ut av hva som kan være til hjelp slik at kvalmen kan dempe seg.

Det er forståelig at du synes dette er vanskelig og at du bekymrer deg for hvordan det vil bli tatt imot om du skal fortelle om det. Erfaringsmessig hjelper det ofte å våge å fortelle til noen man stoler på, både fordi man ikke lenger er så alene om det og fordi man har noen man kan snakke med om ulike løsninger/hjelp man kan få for å få det bedre.

Om du trenger noen helt utenfor familien og nettverk å snakke med for å prøve å begynne og sette ord på dette, kan du gjerne slå på tråden til oss på 90904848.

Gode tanker til deg!