Velg din alder

Vi spør om hvor gammel du er for å kunne tilpasse informasjonen vi viser deg best mulig. Her er det ingenting som er hemmelig eller bare for voksne, men av og til kan det være vanskelig å forstå alt.
Havbl%C3%A5%20-%20Sengemonster%20-%20dag

Jeg prøver å roe ned men det går ikke. Hva skal jeg gjøre?

Hei, det er midt på natta å jeg har vansker med å sove. Jeg er trøtt, men hjertet mitt dunker som bare det. Jeg prøver å roe ned men d går ikke. Hva skal jeg gjøre? 

VÅRT SVAR

Hei og takk for at du skriver til oss.

Å kjenne at hjertet dunker og ikke få sover er vondt, men det finnes hjelp og det kan bli bedre. Det er fint at du skriver til oss og prøver å finne ut av hva og hvem som kan hjelpe deg.

Noen ganger er vi urolige eller redde for noe helt konkret, da kan det hjelpe å snakke med noen og finne ordninger slik at situasjonen oppleves litt mindre truende.

Andre ganger vet vi kanskje ikke hvorfor vi er urolige. Når uro og redsel oppstår i situasjoner som utenfra sett ikke er farlige, er følelsene ikke lenger til hjelp for oss, men heller det motsatte. Da forstyrrer de oss eller belaster oss. Vi har ikke bruk for slike varselfølelser i situasjoner som ikke er farlige. Når følelsene oppstår likevel, kaller vi tilstanden for angst, som en plage eller til og med en lidelse. En slik uro kan gjøre det vanskelig å sove.

Når en er urolig og ikke får sove, kan det være vanskelig å vite hva man skal gjøre. Og det å tvinge seg selv til å finne ro kan være helt umulig. Det finnes likevel noen ting som kan hjelpe.

Noen har hjelp av å kjenne etter på pusten og kontakten med kroppen sin. Når du ligger i senga kan du for eksempel legge en hånd på magen og kjenne etter hvordan den beveger seg når du puster rolig inn og ut. Du kan legge merke til kroppen din sin kontakt med madrassen, dyna og puta. Når du gjør dette kan det hjelpe deg til å ikke legge så mye merke til tanker som gjør deg urolig og hjelpe deg til å bli litt roligere. At noen rundt deg vet hva som skjer med deg og kan minne deg på dette når du er urolig, kan også være til hjelp.

For mange barn er det mamma eller pappa som er de voksne det er lettest og mest naturlig å snakke med hvis det er noe som er leit eller vanskelig. Det er ikke sånn for alle barn. For noen barn kan det være vanskelig å snakke med foreldrene sine. Det kan være mange grunner til det, og det behøver ikke bety at det er noe galt verken med foreldrene eller barna.

Dersom du ikke kan eller vil snakke med mammaen eller pappaen din, er det fint å finne noen andre voksne det går an å snakke med. Det er ofte lurt å snakke om det hvis vi ikke har det bra. For noen barn er det sånn at de har en tante, onkel, bestemor, bestefar eller noen andre i familien de kjenner godt og stoler på. Da kan det være lurt å snakke med den personen. Læreren eller helsesykepleier på skolen kan også være en person det går an å snakke med.
 
Hvis du ikke synes at den første voksne du snakker med tar deg på alvor eller hører ordentlig etter, er det lurt å prøve med en annen voksen. Ikke gi deg. Det finnes mange voksne som bryr seg om barn og vil lyttet til det de har å si.

Dersom du ikke har noen voksne rundt deg som du ønsker å snakke med, er du velkommen til å ta chatte med oss på den siden du allerede er inne på eller ringe oss på 90904848.

Vi håper du finner noe som hjelper og sender gode tanker til deg!