Velg din alder

Vi spør om hvor gammel du er for å kunne tilpasse informasjonen vi viser deg best mulig. Her er det ingenting som er hemmelig eller bare for voksne, men av og til kan det være vanskelig å forstå alt.
Havbl%C3%A5%20-%20Sengemonster%20-%20dag

Jeg er redd når jeg skal sove

Jeg er nesten alltid redd når jeg skal sove. Hva kan jeg gjøre?

Hilsen gutt 8 år
 

VÅRT SVAR

Hei og takk for at du skriver til oss!

Det høres ikke godt ut å være så mye redd når du skal sove, og det er bra at du prøver å finne ut hva du kan gjøre for å få det litt bedre.

Å kjenne seg urolig eller redd er naturlige følelser, og i farlige situasjoner skal slike følelser hjelpe oss å skjønne at vi bør beskytte oss mot det farlige, eller komme oss unna det som er farlig.

Hvis det er noe som skjer hjemme hos deg som gjør deg redd når du skal sove kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge tlf.: 116 111 eller SOS-telefonen tlf.: 22 40 00 40. Da får du snakke med en voksen som ønsker å hjelpe deg. De har åpent hele døgnet. Du kan også ringe til oss på tlf.: 90 90 48 48. Åpningstidene finner du her.

Når uro og redsel oppstår i situasjoner som utenfra sett ikke er farlige, er de ikke lenger til hjelp for oss, men heller det motsatte. De forstyrrer oss eller belaster oss.

Når man har mye å tenke på, kan det være vanskelig å få sove om kvelden. Det er ikke rart i det hele tatt, men det kan være slitsomt hvis det er sånn hver kveld over lang tid.

Hvis du har noen det går an å snakke med om at du er redd, er det ofte det lureste å gjøre. Hvis du har hatt en god samtale med noen du stoler på og fått mulighet til å spørre om det du lurer på, kan det lette litt på tankepresset i hodet. Da kan det bli lettere å få sove.

Det er også fint hvis du kan fortelle de voksne rundt deg om at du ikke får sove. Hvis det ikke er så lett å snakke med foreldrene dine, kan du for eksempel snakke med helsesykepleier på skolen eller en annen voksen du kjenner og stoler på.

Når du ligger i sengen og ikke får sove, finnes det noen avslappingsteknikker det går an å prøve. Å konsentrere seg om å kjenne madrassen under seg, eller å tenke på pusten sin er blant noen øvelser det går an å prøve.

Her er eksempel på hva du kan gjøre:
  • Legg deg på ryggen slik at du ligger behagelig. Du kan legge en pute under hodet og en under knærne for å slappe av best mulig. La armene hvile tungt mot underlaget litt ut fra kroppen, ha gjerne håndflatene opp. Slipp skuldrene ned.
  • Pust sakte ut og inn gjennom nesen noen ganger. Sukk dypt.
  • Stram musklene i leggene og slipp. Slapp helt av i leggene etterpå og bare la dem ligge på underlaget.
  • Så gjør du det samme med lårene, ryggen, rumpa, skuldrene, armene, hodet.
  • Pust mykt og slapp av i hele kroppen.
  • Dukker det opp urolige tanker, så si forsiktig til dem at de skal fly sin vei. Du kan tenke på dem i morgen.
  • Fortsett å puste mykt og kjenne kroppen mot underlaget.

Dette brevet blei langt! Du får plukke ut det du synes passer til deg og så håper vi at noe av det vi har skrevet til deg kan være hjelpsomt!

Det er så bra at du prøver å finne ut hva du kan gjøre for å få det litt bedre. Vi ønsker deg alt godt og lykke til!