Velg din alder

Vi spør om hvor gammel du er for å kunne tilpasse informasjonen vi viser deg best mulig. Her er det ingenting som er hemmelig eller bare for voksne, men av og til kan det være vanskelig å forstå alt.
Lys%20turkis%20-%20Kleenex%20-%20dag

Pappa skal dø

Hei! Jeg sliter med livet mitt. Pappa skal dø han har kreft og får ikke mer cellegift! Jeg griner hver kveld nesten. Og føler meg ensom selvom jeg har en bror. Jeg kan jo ikke leve uten pappa! Og hvorfor må han dø! Det er sø urettferdig jeg elsker han så høgt og kan ikke se for meg et liv uten han... hvor havner han tenker jeg mye på.
 

VÅRT SVAR

Hei og takk for at du skriver til oss!

Så vondt du har det nå! Det høres skikkelig trist ut at pappa ikke kan få mer cellegift og kommer til å dø. Da er det ikke vanskelig å forstå at du har det vondt og lurer på hvordan det skal gå med deg og hvor pappa havner.  

Det er helt normalt å være bekymret, lei seg og irritert når du tenker på hva som kommer til skje videre nå. Noen kan lure på praktisk ting, som om de må flytte eller hvem som skal kjøre dem til trening. Andre kan tenke på at de aldri kommer til å bli glade igjen. Noen kan også tenke at det ikke er lov til å være glad når noen vi er glad i er alvorlig syke og skal dø.

Å kjenne på disse følelsene er en del av det å være menneske. Ingen følelser er unormale eller farlige selv om det oppleves vondt. Alle barn er forskjellige, så det vil derfor være mange måter å reagere på. Følelser kan være slitsomme å gå alene med, derfor kan det være fint å dele dem med noen du stoler på.

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med pappa om det som skjer og hvordan du har det, kan du kanskje fortelle det til en annen voksen som du stoler på. Da kan du få hjelp til å snakke med pappa om det som er vanskelig og viktig for deg nå som han er alvorlig syk og skal dø.

Du kan snakke med din mor, en tante, en onkel eller besteforeldre eller noen andre i familien. Kanskje kan mora eller faren til en venn være god, eller kanskje har du en lærer på skolen som du stoler på. På mange skoler finnes det også helsesykepleiere som har som jobb å snakke med barn på skolen som er syke eller ikke har det bra. For noen er fotballtreneren, dirigenten i korpset, speiderlederen, eller en annen fritidsleder de kjenner, en person det går an å snakke med.

Det er ofte både lurt og godt å snakke med en voksen hvis du har vonde tanker eller følelser, bekymrer deg eller lurer veldig på noe. Det kan gjøre at du ikke føler deg fullt så ensom og at det innimellom kan føles litt lettere. Hvis du ikke treffer en grei voksen på første forsøk, må du prøve en annen voksen. Det finnes mange voksne som bryr seg om og vil hjelpe barn og ungdommer i din situasjon.
 
Hvis du ikke kjenner en voksen du har lyst til å snakke med, går det an å snakke med noen på telefon eller på chat. Da kan du si navnet ditt hvis du vil, men det går også an å la være – da kan du være det som kalles «anonym» – som betyr «uten navn». For noen kjennes det tryggest å snakke med noen uten å si navnet sitt. Det er helt i orden.

Det finnes også tilbud til barn av foreldre med kreft der du kan møte andre som står i lignende situasjoner som det du gjør. Det kan være godt å være sammen med andre barn som kan forstå hvordan du har det. Kreftforeningen har slike treff som heter Treffpunkt. Du kan finne informasjon om det på kreftforeningen.no.
  
Du er allerede inne på siden til UngePårørende.no. Nederst i venstre hjørne på hjemmesiden er det en snakkeboble du kan trykke på hvis du vil chatte. 
Du kan også ringe på telefonnummer 90 90 48 48 for å snakke med en av oss som jobber her.

Vi håper du finner den som du kan begynne å snakke med og sender deg gode tanker!