Velg din alder

Vi spør om hvor gammel du er for å kunne tilpasse informasjonen vi viser deg best mulig. Her er det ingenting som er hemmelig eller bare for voksne, men av og til kan det være vanskelig å forstå alt.
Havbl%C3%A5%20-%20Depresjon%20-%20dag

Jeg føler meg så lei meg hele tiden

Jeg føler meg så lei meg hele tiden. Alt er vanskelig nå, jeg veit ikke hvor jeg skal gjøre av meg i vennegjengen og generelt. Jeg har myr fravær fra skolen fordi jeg ikke har krefter til å stå opp når jeg sover i over 10 timer men jeg føler meg bare mentalt sliten. Jeg pleide å gjøre ting jeg liker som å spille piano, synge osv. Nå har jeg plutselig ikke noe glede av det. Dette året har vært helt forferdelig. Alt går rundt i spinn. Jeg prøver å være glad men jeg føler ingenting. 

VÅRT SVAR

Hei og takk for at du skriver til oss!

Dette året har vært vanskelig for mange og det er veldig forståelig at du kan føle både utenforfølelse, trøtthet og tomhet og mindre glede når du må leve så annerledes enn det du er vant med. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i det du beskriver, samtidig høres det virkelig ikke godt ut å ha det slik som du beskriver at du har det.

Jeg vet ikke om du allerede har snakket med noen om hvordan du har det. Det å gå alene med slike følelser som du beskriver kan være med på å gjøre det verre, mens det å dele det med noen du stoler på kan gjøre at det føles litt lettere. Samtidig kan du få støtte til å finne ut av hva du kan gjøre for å få det litt bedre.

Noen synes det er godt å snakke med foreldrene sine om hvordan de har det, men ikke alle synes det er så lett. Det betyr ikke at det er noe galt med hverken foreldrene eller barnet/ungdommen. Noen kan snakke med en tante eller onkel eller andre i familien som bryr seg om dem. For noen føles det kanskje lettere å snakke med en venn eller foreldrene til en venn. Det er også voksne på skolen (helsesykepleier, lærer, sosiallærer og miljøarbeider) som det går an å snakke med. I mange kommuner har de også helsestasjon for ungdom. Du vet best hvem det kjennes greit ut for deg å snakke med.

Det er mange voksne som bryr seg om hvordan barn og unge har det og ønsker å hjelpe. Om den første du prøver å åpne deg til ikke hører ordentlig på deg, så prøv en annen.

Det er helt normalt å være trist og nedfor av og til, også i flere dager. Det er naturlig å være trist og full av sorg når noe vondt har skjedd. Men hvis man kjenner på stor tristhet, mister interessen for ting man vanligvis bryr seg om, sliter med søvn, konsentrasjon og initiativ det meste av dagen, de fleste dager i mer enn to uker bør man gå til lege.

På en måte har du allerede begynt å åpne deg om dette ved å skrive til oss. Det forteller meg at du ikke ønsker å ha det sånn som nå. Det er veldig bra at du ber om hjelp sånn at det går an å finne ut hva du kan gjøre for å få det litt bedre. Om du synes det er vanskelig å finne ut hvem du kan snakke med kan du ringe oss på 90904848 for å snakke litt med oss først.

Vi sender deg gode tanker og håper du finner noen gode som du kan snakke med!