Velg din alder

Vi spør om hvor gammel du er for å kunne tilpasse informasjonen vi viser deg best mulig. Her er det ingenting som er hemmelig eller bare for voksne, men av og til kan det være vanskelig å forstå alt.
7 år
8 år
9 år
10 år
11 år
12 år
13 år
14 år
15 år
16 år
17 år
18 år
LUKK BREV

Jeg vil bare at noen skal lytte

Jeg vil ikke at noen skal vite at jeg har sendt dere melding..

Hei, jeg er 14 blir 15 og har ingen å snakke med. Mamma sier at jeg bare skal si til henne om det er noe galt.

Problemet er når jeg prøver å si min mening om noe som handler om meg, er det feil. Jeg føler at jeg blir manipulert til å tro at det hun sier er det som er best for meg, når egentlig kommer hun med råd som ville vært smartest å gjøre for henne. Hun vet ikke hvordan jeg føler om ting fordi jeg ikke er noe god til å si imot noe jeg er uenig i. Der er vi litt tilbake med det jeg sier er feil. Jeg vet hun vil alt best for meg, men jeg føler det blir værre etter jeg har snakket med henne.

Jeg har veldig gode venner, men jeg har ikke lyst å legge all min vekt på dem.

Det har skjedd veldig mye dritt de to siste årene, og jeg vil bare at noen ska lytte uten at jeg føler meg værre etterpå.
 

VÅRT SVAR

Hei og takk for at du skriver til oss!

Det høres ikke lett ut å ha det slik som du beskriver og det er fint at du skriver til oss slik at vi kan dele tanker med deg om hva du kan gjøre for å få det litt bedre.

Å snakke om tanker og følelser kan kjennes vanskelig når de handler om en selv eller noen i familien, særlig hvis det er vonde tanker eller følelser. Det er spesielt vanskelig hvis vi er redd for at det vi sier ikke blir tatt imot på en ok måte.  

For mange er det mamma eller pappa som er de voksne det er lettest og mest naturlig å snakke med hvis det er noe som er leit eller vanskelig.
 
Det er ikke sånn for alle. For noen kan det være vanskelig å snakke med foreldrene sine. Det kan være mange grunner til det, og det behøver ikke bety at det er noe galt verken med foreldrene eller ungdommen. Mange kjenner også stor lojalitet til foreldrene sine slik at de ikke har lyst til å utlevere det som skjer hjemme til noen andre voksne.

Det er ganske vanlig å ha det sånn. Mange ungdommer har vonde tanker eller følelser uten å fortelle om det til noen. Ingen kan tvinge ungdommer til å fortelle noe de ikke vil. Unge mennesker bestemmer selv hva de vil si, når og til hvem.
 
Vi håper likevel at ungdommer som har vonde tanker og følelser kan tørre å fortelle om hvordan de har det til noen, for vi vet at det kan være veldig slitsomt og tungt å gå alene. For mange er det bra å snakke med noen selv om det er vanskelig, og det kan kjennes fint å slippe å kjenne seg alene. Av og til er det også sånn at de man snakker med kan ha noe å si som oppleves å være til hjelp.
 
Selv om vi vil ta hensyn til foreldrene våre og de hjemme, er det likevel sånn at alle mennesker eier sine egne tanker og følelser og kan bestemme hva de vil fortelle til andre. Ingen voksne har for eksempel lov til å be ungdommer om å holde vonde ting hemmelig.

Det er fint å høre at du har gode venner. Mange synes det kan være godt å dele vanskelige tanker og følelser med venner. Både det å lytte og dele hører vennskap til. Dersom du skulle ønske å snakke med en venn, kan du gjerne prøve deg frem. Fortell litt av det du tenker på, for så å kjenne etter om du er trygg nok til å dele mer.

Kanskje går det an å begynne med å finne ut om du kjenner én eneste voksen som du tror du kan stole på. Kanskje kan det være pappa, en lærer, kanskje helsesykepleier på skolen, kanskje kan det være mammaen eller pappaen til en venn? Kanskje har du en fritidsaktivitet der det kan være en god voksen å snakke med?

Hvis du kommer fram til at det finnes én voksen du tror du kan stole på, kan du spørre den voksne om han eller hun har tid til å snakke med deg. Hvis det ikke passer med én gang, går det an å gjøre en avtale. Du trenger ikke si alt du tenker på med én gang, men det går an å prøve seg litt fram.

Du kan også ringe til oss her på Pårørendelinjen på tlf 90904848.

Lykke til med å finne en som kan lytte ordentlig til hva du vil fortelle om hvordan det er å være deg.
 
LUKK BREV
FAGBREV

Er det min skyld?

Mange barn tenker mye på om det er deres skyld at noen i familien er syk eller ruser seg.