Velg din alder

Vi spør om hvor gammel du er for å kunne tilpasse informasjonen vi viser deg best mulig. Her er det ingenting som er hemmelig eller bare for voksne, men av og til kan det være vanskelig å forstå alt.
7 år
8 år
9 år
10 år
11 år
12 år
13 år
14 år
15 år
16 år
17 år
18 år
LUKK BREV

Jeg sliter med en del vonde tanker

Hei, jeg er en 18 år gammel jente som sliter en del med vonde tanker og en vond følese av at jeg har gjort noe dumt, noe jeg ikke kan huske. Eksempel på det jeg får mest tanker av er : hva om jeg har vært på datingsider. Også blir jeg engstlig for å få disse tankene for jeg kan ikke huske å ha vært inne på datingsider. Jeg er i et forhold og er lykkelig. Når jeg har disse tankene så kan jeg sitte å se på kjæresten og få vondt inni meg. Jeg ville aldri vært inne på dating sider. Men det bekymrer meg å få disse tankene «hva hvis» jeg har fått Mail for en stund siden av noe som het : norske dating og da ble jeg helt hysterisk stressa. Da kom den usikre tanke gangen igjen. Jeg må stadig dobbeltsjekke alt på mobilen min for å forsikre meg om at tankene tar feil. Jeg sletter safari loggen min når tankene blir for ekstreme. Jeg sletter loggen for å ikke drive å dobbelt sjekke hele tiden. Nå har jeg slike tanker. Og jeg søkte på safari : norske dating mail» for å kunne lese engang til om at det er spam som mange får og etter at jeg søkte på det overtenkte jeg igjen  «hva om jeg glemte å skrive Mail og bare skrev : Norske dating» også har jeg nå dårlig samvittighet for det. Jeg blir stressa så fort jeg ser annonser hvor det er reklame for dating for da kommer de frykt tankene opp. Jeg er livredd for å miste kjæresten min. Og innerst inne vet jeg at jeg aldri aldri kunne vært inne på slike sider. Men når tankene er kaos blir jeg redd og usikker. ( jeg vil ikke ha svar via brev ) 

VÅRT SVAR

Hei og takk for at du skriver til oss!

Det høres ikke godt ut å ha det slik som du har det når disse tankene kommer og det er bra at du forteller om det, sånn at vi kan prøve å hjelpe deg med å finne ut hva du kan gjøre for å få det litt bedre.

Vi mennesker kan ikke styre hvilke tanker som kommer, men vi kan øve oss på å styre hva vi gjør med tankene. Vi vet at «hva om»-tanker er gode på å gjøre uro og bekymring sterkere. Som du sier så vet du at du ikke har vært inne på disse datingsidene og at du ikke kunne ha gjort det, likevel får «hva om»-tankene deg til å bli urolig for at du kan ha gjort det.

Du gjør allerede ting for å forsikre deg selv om at tankene tar feil, og det er bra, for da får ikke tankene overbevise deg om at du har gjort noe dumt. Samtidig kan det bli ganske stress å skulle dobbelsjekke ting for å kunne være mer trygg.

Hvis du kjenner på stress inni deg, er det mange som synes det hjelper å ta pauser hvor de setter seg ned eller legger seg ned på et teppe og konsentrerer seg om å puste rolig og la musklene i hele kroppen slappe av. Hvis du klarer å konsentrere deg om bare å kjenne teppet eller stolen under deg og om pusten din, kan det hende du klarer å ta en pause fra stresset. Noen liker å høre på rolig musikk.

Det kan også være til hjelp å lage seg en bekymringstid og et bekymringssted. I stedet for å gå og tenke på det du er urolige for hele dagen, kan du bestemme deg for å sette deg på et fast sted hver dag til en fast tid og gå inn for å tenke på alt det du synes er vanskelig i for eksempel et kvarter eller en halv time. Hvis tankene dukker opp i løpet av dagen, kan du si til deg selv «Det skal jeg tenke på i bekymringshalvtimen min». Sånne planer får ikke stresset til å forsvinne helt, men kanskje du ikke kjenner på det hele dagen. Da blir du litt mindre sliten av det.

Det er fint hvis du har en person du stoler på som du kan snakke med om hvordan du har det. Det er jo ikke sånn at vanskelige ting blir borte selv om du snakker med noen om hvordan du har det, men mange synes likevel det er litt bedre når de ikke er helt alene med tankene og følelsene sine. Det hender også at andre kan ha gode råd eller kan hjelpe til med å forandre på en vanskelig situasjon.

Om du ikke kjenner noen som du vil fortelle det til, så finnes det andre det går an å snakke med om hvordan du har det. Du kan for eksempel ta kontakt med Helsestasjon for ungdom der du bor og snakke med en helsesykepleier, fastlegen din, en sosiallærer/miljøarbeider på skolen el.l.

Du kan også chatte med eller ringe til oss på Pårørendelinjen 90904848, gå inn på Ung.no og/eller Mental Helse Ungdom for å finne hjelp videre.

Vi sender deg gode tanker og håper du finner noen gode mennesker å snakke med.
 
LUKK BREV
FAGBREV

Jeg forstår ikke hva som skjer

Noen ganger sier magefølelsen oss at noe er galt.