Velg din alder

Vi spør om hvor gammel du er for å kunne tilpasse informasjonen vi viser deg best mulig. Her er det ingenting som er hemmelig eller bare for voksne, men av og til kan det være vanskelig å forstå alt.
7 år
8 år
9 år
10 år
11 år
12 år
13 år
14 år
15 år
16 år
17 år
18 år
LUKK BREV

Har en syk bestemor. Hva skal jeg gjøre?

Hei! Har en syk bestemor:( mamma er mye på besøk hos henne og syntes veldig synd på henne!! Jeg besøker henne ikke ofte pga trening osv.. griner mye! Mamma sier at hun kommer til å dø om noen år! Klarer ikke se henne syk blir bare lei meg! Hva skal jeg gjøre? Hilsen en jente på 12! (Ikke send denne ut til noen) er egentlig veldig redd for at dette er et farlig sted eller noe! Jeg vil ikke si til mamma at jeg griner å sånn får da for jeg dårlig samvittighet 

VÅRT SVAR

Hei og takk for at du skriver til oss!

Dette svaret er det bare du som ser og får, og vi sender ikke brevet ditt videre til noen.
Fint at du sendte det hit, for dette er et trygt sted å fortelle om det som er vondt og vanskelig.
 
Det er veldig forståelig at du er lei deg og gråter når bestemora di er syk og kommer til å dø. Så bra at du velger å skrive til oss slik at du ikke går helt alene med det og kanskje vi kan finne en måte som kan gjøre at du kan få det litt bedre. Det er ikke godt å bære på noe så vanskelig helt alene.

Å bli lei seg og gråte når noen vi er glad i blir syke er veldig naturlig og vanlig. Jeg vet ikke hvilken sykdom bestemora di har, men forstår at det er en sånn sykdom som hun kan dø av. Når du blir lei deg for det forteller det meg at du er glad i bestemor og ikke vil miste henne.

Du skriver at du ikke vil si til mamma at du griner sånn, for da får du dårlig samvittighet. Jeg forstår deg sånn da at du ikke vil at mamma skal vite at du er lei deg når hun allerede har det vondt på grunn av bestemor, og da kan hun bli enda mer lei seg hvis hun får vite at du gråter og er lei deg.

Det er fint at du vil ta vare på mamma og ikke vil at hun skal ha det mer vondt. Samtidig kan det hende at det er godt for mamma å få vite hvordan du har det og få lov til å ta vare på deg. Jeg kjenner ikke mammaen din, men jeg tror ikke at hun vil at du skal gå rundt å ha det vondt alene og skjule for henne hvordan du har det. Det er sånn at det er de voksne sitt ansvar å ta vare på barn.

Hvis du synes det blir for vanskelig å fortelle til mamma hvordan du har det nå, kan du kanskje fortelle det til noen andre som du stoler på? Kanskje har du en venn, bror eller søster, tante eller onkel eller noen andre voksne som bryr seg om deg og hvordan du har det? Det finnes også voksne på skolen (lærer, helsesykepleier, miljøarbeider) som det går an å snakke med om det som er vanskelig.

Det kan være vanskelig å begynne å snakke om det som er vondt, men det er ofte litt lettere etterpå når man slipper å være alene om det. Om den første du prøver å snakke med ikke forstår, så prøv en annen. Det er mange voksne som bryr seg om hvordan barn har det og som ønsker å være til hjelp.

Du kan også ringe til oss på Pårørendelinjen (90904848) om du trenger å snakke med noen før du bestemmer deg for hva du vil gjøre. På en måte har du allerede begynt å snakke om det gjennom å skrive til oss.

Gode tanker og lykke til!
 
LUKK BREV
VIDEOER

Vondt i magen